top of page

Συχνές ερωτήσεις

Παρακάτω θα δείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι για τις εργαστηριακές εξετάσεις. 

1. Πρέπει να είμαι νηστικός/ή πριν κάνω αιματολογικές εξετάσεις;
Ναι, για εξετάσεις όπως σάκχαρο, λιπίδια, σίδηρο κλπ. χρειάζεται νηστεία 8–12 ωρών. Νερό μπορείτε να πιείτε.


2. Παίρνω φάρμακα το πρωί. Να τα πάρω πριν την αιμοληψία;
Ρωτήστε τον ιατρό σας ή το εργαστήριο. Σε κάποιες εξετάσεις (π.χ. ορμονικές, θυρεοειδικές) η ώρα λήψης των φαρμάκων παίζει ρόλο.


3. Μπορώ να πιω καφέ το πρωί πριν την εξέταση;
Όχι. Ο καφές (ακόμη και χωρίς ζάχαρη) μπορεί να επηρεάσει τις τιμές. Επιτρέπεται μόνο νερό.


4. Για γενική ούρων, πρέπει να φέρω τα ούρα από το σπίτι;
Ναι, ιδανικά η συλλογή γίνεται στο σπίτι, νωρίς το πρωί, και το δείγμα φτάνει στο εργαστήριο εντός 1 ώρας.


5. Πονάει η αιμοληψία;
Όχι ιδιαίτερα. Είναι μια σύντομη διαδικασία που διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιούνται αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης.


6. Πότε θα πάρω τα αποτελέσματα;
Οι περισσότερες εξετάσεις είναι έτοιμες την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Ορισμένες πιο εξειδικευμένες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο.


7. Πρέπει να κλείσω ραντεβού;
Όχι ,αλλά καλό είναι να τηλεφωνήσετε εκ των προτέρων, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλο πακέτο εξετάσεων ή για τεστ που χρειάζονται ειδική προετοιμασία (π.χ. καμπύλη σακχάρου, ορμονικά test).

8. Το κάπνισμα επηρεάζει τα αποτελέσματα των εξετάσεων;
Είναι προτιμότερο να αποφύγετε το κάπνισμα πριν την αιμοληψία. Ενδεικτικά η αυξητική ορμόνη διπλασιάζεται σε 30 min, ενώ η γλυκόζη σε 10 min και η αύξηση της διαρκεί 1 ώρα. Σε χρόνιους καπνιστές παρατηρείται αύξηση των ερυθροκυττάρων (RBC), την αιμοσφαιρίνης (Hb), του αιματοκρίτη (Hct), του MCV και της MCH. Τα λευκοκύτταρα συχνά αυξάνονται έως και 35% ενώ αύξηση παρατηρείται και σε όλους τους υποπληθυσμούς, εκτός από τα ηωσινόφιλα που είναι ελαττωμένα.

9. Η έμμηνος ρύση επηρεάζει τις εξετάσεις μου;
Λίγες μέρες πριν και κατά την έμμηνο ρύση τα επίπεδα του Fe στο αίμα πέφτουν. Επίσης η χοληστερόλη πέφτει κατά την ωορρηξία.
Μπορώ να κάνω εξετάσεις αίματος το απόγευμα;
Εξαρτάται από την εξέταση αίματος που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Εάν πρόκειται για γενικό check-up προτιμητέα είναι η πρωινή αιμοληψία (μετά από 8ωρη νηστεία). Για μέτρηση Fe επίσης προτιμάται η πρωινή αιμοληψία γιατί τα επίπεδα του σιδήρου στον όρο πέφτουν κατά 30% έως 50% τις απογευματινές ώρες.

10. Την τελευταία φορά που μου πήραν αίμα το χέρι μου μαύρισε στο σημείο της αιμοληψίας. Γιατί;
Αυτό συμβαίνει γιατί άργησε να δημιουργηθεί ο θρόμβος που θα κλείσει το σημείο εξόδου του αίματος. Μόλις η βελόνα βγει, πιέστε με το βαμβάκι δυνατά για 1 έως 2 λεπτά και για 1 λεπτό ακόμη με το χανζαπλάστ. Ο χρόνος αυτός είναι περισσότερος για τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά.

11. Τι πρέπει να κάνω πριν την αιμοληψία;

  • Πριν την αιμοληψία δεν πρέπει να αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες φοβούμενοι τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας.

  • Συνιστάται 10 ώρες νηστεία πριν την αιμοληψία.

  • Μπορείτε να πιείτε νερό πριν την αιμοληψία. Οι φλέβες σας θα ψηλαφώνται καλύτερα και ταυτόχρονα δε θα ζαλίζεστε.

  • Ενημερώστε τη μικροβιολόγο σας για τυχόν φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε ή κάποια πάθηση.

12. Έχω “λεπτές” φλέβες και δεν μου βρίσκουν φλέβα.
Σας προτείνουμε 1-2 μέρες πριν την αιμοληψία να πίνετε άφθονο νερό (8-10 ποτήρια/ ημέρα) και γενικά προσπαθείτε όσο μπορείτε να γυμνάζετε τα χέρια σας. Το έμπειρο προσωπικό του εργαστηρίου μας και το προηγμένης τεχνολογίας σύστημα ανίχνευσης φλεβών που διαθέτουμε σας υπόσχονται να αλλάξετε την άποψη που έχετε για την αιμοληψία.

13. Από ποια ηλικία είναι καλό να κάνω εξετάσεις αίματος;
Δεν υπάρχει όριο έναρξης. Συνήθως ο παιδίατρος συστήνει να γίνεται ένα check-up το πρώτο ή το δεύτερο έτος της ζωής.

14. Πώς πρέπει να συλλέγω τα ούρα 24ωρου;
Ούρα 24ωρου ή μικρότερου χρόνου π.χ. 12ωρου χρειάζονται σε περιπτώσεις που γίνονται ποσοτικοί προσδιορισμοί ορισμένων ουσιών για διαγνωστικούς σκοπούς ή για την παρακολούθηση κάποιας λειτουργίας (π.χ. μέτρηση ποσού λευκώματος 24ωρου, ηλεκτρολυτών,
ορμονών). Ο εξεταζόμενος ουρεί το πρωί στις 8 π.μ. -πριν από το πρόγευμά του- αδειάζοντας καλά την κύστη του, και τα ούρα αυτά απορρίπτονται.
Από εκεί και μετά συλλέγονται με σχολαστικότητα τα ούρα κάθε ούρησης στο δοχείο συλλογής κατευθείαν ή με μεταφορά από το δοχείο ούρησης.
Το δοχείο συλλογής διατηρείται στο ψυγείο. Σε περίπτωση νυκτουρίας συλλέγονται και αυτά τα ούρα με σχολαστικότητα. Την επόμενη μέρα το πρωί στις 8 π.μ. ακριβώς ο εξεταζόμενος ουρεί ξανά, φροντίζοντας να αδειάσει καλά η κύστη του.  Αυτό είναι το τελευταίο δείγμα και με αυτό συμπληρώνεται το δείγμα ούρων 24ωρου. Η προμήθεια των δοχείων συλλογής γίνεται από το φαρμακείο. Τα ούρα 24ωρου είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια.

bottom of page